Rakott krumpli, a valódi Hungarikum

Rakott krumpli, a valódi Hungarikum

A rakott krumpli egy olyan magyar egytálétel, amely már a 19. század óta ismert, ugyan akkoriban még töltött burgonya néven emlegették. Manapság a töltött burgonya fogalom már egészen mást jelent, ugyanis az akkoriban töltött burgonyaként emlegetett étel, hasonlóképpen, mint a manapság ismert rakott krumpli, rétegezéssel készült, manapság azonban a töltött burgonya félbe vágott burgonyákat jelent, amelyek különböző töltelékkel töltöttek.
 

Tehát a manapság ismert fogalom nagyban eltér az akkori megnevezéstől. Később az étel neve ugyan rakott krumplira változott, azonban a recept szinte az eredeti maradt. Már a töltött burgonya receptre is jellemző volt a rétegezés, amely a manapság ismert rakott krumpli alapját is képezi.

Egy olyan egytálételről van szó, amely elkészítéséhez csupán burgonyára, tejfölre, tojásra, kolbászra, esetleg szalonnára lesz szükség. Habár ez az alapvető, legközismertebb recept, manapság ennek az ízletes egytálételnek is rengeteg változata van. Az eredeti recept alapja, hogy a hozzávalók egy részét (a burgonyát és a tojást) meg kell főzni, majd rétegezni kell (burgonya, tojás, kolbász, tejföl, majd a tetejére burgonya), ezt követően pedig sütőben készre kell sütni. Amint megsült, azonnal tálalható.
           

Az étel tálalásához savanyúság is mellékelhető, mint például savanyú uborka, káposzta, stb. Amint már említettem, a rakott krumplinak számos egyéb, modernebb változata is ismert, amelyek közül megemlítenék most egy párat.
           

Akik kevésbé szénhidrát dús ételre vágynak, azok bátran helyettesíthetik a burgonyát például karfiollal. Ennek a helyettesítésnek hála az étel alakbarát, mégis ínycsiklandóan finom lesz.
           

Ezen a módosításon felül a rakott krumpli szinte bármivel megbolondítható – kiegészíthetjük hagymával, kukoricával, sajttal, besamellel, virslivel, egyszóval bármivel, ami ízlésünknek megfelelő. Csak rajtunk áll, milyen kombinációt szeretnénk lekészíteni. Ne féljünk kísérletezni, hiszen valódi finomságok készíthetőek ebből az alapvetően egyszerű, mégis nagyon finom ételből.