Lecsó, a nyár örök slágere

Lecsó, a nyár örök slágere

A lecsó egy 20-ik századi híres magyar étel, a klasszikusok közé tartozik, a magyar gasztronómia alappillérjének tartják. Mivel a hozzávalók, tehát a zöldpaprika és a paradicsom is termeszthető Magyarországon, nem meglepő, hogy megszületett ez az igazán ízletes étel.        Az itthon termesztett zöldségeken felül alapvető élelmiszer természetesen a hagyma, valamint az eredeti recept szerint a kolbász. A legtöbbet publikált recepteket, valamint a leghagyományosabb receptet figyelembe véve a lecsó arányai: egy rész hagyma, két rész paradicsom és egy rész zöldpaprika.
           

Az elkészítése roppant egyszerű, a paradicsomot sikkekre, a paprikát csíkokra, a hagymát apró kockákra kell vágni. A paradicsom meghámozható. Az apróra vágott hagymát egy kevés olajon meg kell pirítani, ezt követően hozzá kell adni a paprikát, majd tovább kell pirítani. Amint megpirult, jöhet a paradicsom. Addig főzzük, amíg a paradicsom „szét nem esik”, állaga még nem szószos, illata már érezhető.
           

Az elkészült étel ezt követően tálalható, szükség szerint kenyérrel, vagy egyéb pékáruval fogyasztható. Ezen kívül a hagyományos recepten kívül azonban számos egyéb változat is létezik: kolbászos lecsó, szalonnás lecsó, de ezen felül tojásrántottával, tarhonyával, tejfölösen, rizzsel, hússal, és számos egyéb módon is fogyasztható.
           

Ez az étel nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető, nem kell mesterszakácsnak lennünk az elkészítéséhez. Igazán tápláló és egészséges étel, nagyon finom, számos módon elkészíthető, ezen felül laktató is. A lecsó nem csupán főételként fogyasztható, hanem például feltétként is – például lángoshoz.
           

Egy rendkívül egyszerű és ezerarcú ételről beszélünk, amely elkészítési módjának csupán a fantáziánk szabhat határt. Fogyasztható hússal, vagy vegetáriánus módon. Mivel nem tartalmaz túl sok szénhidrátot, a megfelelő módon elkészített lecsó akár még a diétába is beilleszthető.