Lángos, a strandolás elengedhetetlen étele

Lángos, a strandolás elengedhetetlen étele

A lángos a magyar konyha jellegzetessége, amely nem mást, mint egy olyan kelt tészta, amelyet bő olajban sütnek ki. Tulajdonképpen egy sült lepényről beszélünk. A lángos elkészítése felettébb egyszerű, csupán néhány összetevőre van szükség, az eredmény mégis egy ínycsiklandó étel.

Csupán egy kis tejre, élesztőre, csipetnyi cukorra, sóra, lisztre, langyos vízre és egy kis olajra lesz szükség. Az összegyúrt tésztát keleszteni kell –a kelesztés általában egy-két órát vesz igénybe. A kétszeresére megkelt tésztát feldarabolják, körülbelül tenyér méretűre nyújtják, majd forró olajon az egyik, majd azt követően a másik oldaláról is megsütik. A sütés pár percet vesz igénybe. Amint elkészült, máris fogyasztható.
  

És hogy mivel is lehet fogyasztani? Tulajdonképpen számos feltét közül lehet választani. A kisült lángos tetejére kerülhet fokhagyma, tejföl, sajt, sajt és tejföl, gomba, juhtúró, ketchup, lecsó, kolbász, kukorica, és még sok más. Mindenki ízlésének megfelelően választhatja ki a számára megfelelő feltétet.
           

A lángost elkészítés után azonnal érdemes fogyasztani, nem alkalmas tárolásra. Magas szénhidrát-, só- és zsírtartalmú, ezért nem igazán egészséges ételről van szó, szóval a diétázóknak nem igazán ajánlott, azonban nagyon finom, így lehet, hogy ők sem fognak tudni ellenállni a kísértésnek. A lángos otthon is elkészíthető, azonban leggyakrabban strandokon, szabadtéri rendezvényeken vagy gyorsbüfékben árusítják.
           

A sima lángoson felül (kevésbé) ismertek a töltött lángos típusok. A lángos tésztája készülhet a már imént említett módon, azonban ebben az esetben nem a kisült tésztára kerül a feltét, hanem azt a sütés előtt teszik bele a tésztába.
           

A már megkelt tésztát tenyér méretűre nyújtják, belehelyezik a tölteléket, majd azzal együtt sütik ki. A kisütés hasonló képpen történik, először a lángos egyik, majd ezt követően a másik oldala kerül kisütésre. Ilyen töltelékként számos ételt használnak, mint például a káposzta, gomba, kukorica, sonka, sajt, ketchup és hasonlók. Természetesen az ilyen lángost is legjobb a kisütést követően azonnal elfogyasztani, szintén nem őrzi meg sokáig a minőségét.