Húsleves, amely minden bajra gyógyír

Húsleves, amely minden bajra gyógyír

Minden nemzetnek akadnak levesei, és természetesen ez a magyar nemzetre is igaz. A húsleves egy nagyon közkedvelt étel Magyarországon, amely az 1700-as évek táján kerülhetett be a magyar étkezési szokások közé. A húsleves – amint már a nevéből is sejthetjük – húsból és csontból készített leves.

Magyarországon hagyományos módon hétvégi, vasárnapi, valamint ünnepi levesként készítik el, első fogásként tálalják. A leves készülhet sertés-, kacsa-, tyúk-, marha- vagy kakas húsából. A húsleves készülhet füstölt és nem füstölt húsból, a füstölt húsból készült levesek teljesen más ízűek, egy teljesen más ízvilágot képviselnek. A húsleves azonban nem csak magát a húst, hanem csontot, esetleg májat is tartalmazhat. A leves alapja, hogy a húst és a csontot, esetleg a májat hideg vízben teszik oda főni.

A főzés során a húshoz különböző zöldségek kerülnek, mégpedig: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, karalábé, burgonya, kelkáposzta, vöröshagyma, petrezselyem szár, stb. Természetesen mindenki saját ízlése szerint készíti el az ételt. Az étel pár órán át fő. Akkor lesz készen, ha a hús és a zöldségek is megpuhultak.

A kész levesbe cérnametélt, levesbetét vagy grízgaluska kerül, majd a leves ezzel együtt kerül tálalásra. A leves természetesen akkor lesz a legszebb színű és a legízletesebb, ha házi tartású baromfiból készül. A jó húslevesnek úgymond „gyöngyözik” a teteje.

Maga a húsleves arról is ismert, hogy betegségek során, esetleg macskajajra is gyógyírként szolgál. Energiával tölti fel a beteget, laktat, hozzájárul a szervezet folyadékpótlásához, valamint támogatja a különböző vitaminok felszívódását. Egyszerűen úgy is mondhatnám, ez egy csodaszer, ami azon kívül, hogy számos jótékony hatással bír a szervezetre, igazán ízletes is.