A világszerte ismert magyar gulyás

A világszerte ismert magyar gulyás

A világszerte ismert magyar gulyás

Agulyás egy világszerte híres és közkedvelt magyar étel. Igazából az egyik leghíresebb a magyar fogások közül. Történelmi szempontból az étel egészen a kilencedik századig nyúlik vissza, azonban a magyarsággal csak később került összekapcsolásba. Nevét a szarvasmarhákat őrző gulyásról kapta.

Leggyakrabban marhahúst, de esetenként más típusú húst, például borjú- vagy sertéshúst tartalmaz. A húson felül az ételbe répát, krumplit, fűszereket és paprikát tesznek. A mai modern világban azonban már húsmentes, vegetariánus változattal is találkozhatunk. Ez annyit tesz, hogy a gulyáslevesből kihagyjuk a húst, amelyet ízlés szerint például gombával helyettesíthetünk. Az eredeti gulyás bográcsban készül, de manapság már tűzhelyen is készítenek gulyást.

Magyarország mindenterületén más és más típusú gulyást készítenek, azonban az étel állaga mindenhol egyforma: leginkább sűrűbb levesként jellemezhető. A gulyás minden esetben tartalmaz pirospaprikát. A pirospaprikától az étel csodás színű, valamint fenséges ízű. Úgy is mondhatnám, hogy a magyaroknak a pirospaprika olyan, akárcsak az olaszoknak a bazsalikom. Egy alapvető hozzávaló a magyaros ételekben.

Az édes pirospaprikán felül az étel csípős paprikával, esetleg chilivel is ízesíthető. A chili nem csupán csodás ízű, hanem a vérkeringést is fokozza. Ezt a benne lévő kapszaicin idézi elő, amely a chili, jalapeno és habanero tüzét adja.

Kutatások kimutatták, hogy az említett anyag felszabadítja az endorfinokat, amelyek boldogsághormonként is ismertek, így jó érzést nyújtanak a szervezetnek. Ez azonban nem minden, ugyanis férfiaknál afrodiziákumként is használható. A kapszaicinnek hála hosszabb és élvezetesebb előjátékban lehet részed. Növeli a szexuális étvágyat, az erekciós készítmények közé sorolható.

Ha chilit fogyasztasz, biztos lehetsz benne, hogy forró éjszakában lesz részed. Kiváló potencianövelő, így nem csupán az előjáték lesz hosszabb, hanem a szex is élvezetesebb lesz. Egyszóval, ha szeretnél élvezetes együttlétet, fogyassz chili paprikát – akár a gulyásban is. Azon felül, hogy csodás íze örömet szerez számodra, az éjszaka folyamán még partnered is értékelni fogja döntésedet.