A különleges magyar halászlé

A különleges magyar halászlé

A halászlé egy olyan hagyományos magyar étel, amely a gulyáshoz hasonlítható. Érdemes szintén bográcsban készíteni, azonban, természetesen ez nem feltétel. Az viszont biztos, hogy a bográcsban készített halászlé íze finomabb.

Ami a gulyáslevesnél is igaz volt, igaz az most is – Magyarország különböző területein más-más módon készítik el. A különbségek szemléltetéséhez megemlíteném, hogy míg például a pécsi halászlé alapvető eleme a passzírozás, a bajai halászlevet tésztával szokás tálalni.

A halászlé általában több féle halból készült, és az eredeti „halászós módon” elkészített halászlé titka, hogy minden alapanyag egyszerre kerül az edénybe. Az eredeti halászlé alapját ponty képezi, ez további folyami halfajtákkal kombinálható, azonban ezek már csak kiegészítik a ponty finom ízét. Fontos tudni, hogy az olyan fehér húsú halakat, mint a csukát vagy a süllőt nem érdemes a halászlébe tenni, mivel azok húsa szétesik a főzés során.

Természetesen igaz, hogy a tengeri halak nem illenek a magyar konyhába, így a halászlébe sem megfelelőek. Hagyományosan frissen fogott halból készítik a szabadban, ugyanis az így elkészült halászlé lesz a legfinomabb. Egy egészen egyszerű ételnek tűnhet, amely mégis nagyon finom.

A halon (ne feledd, legfőképp pontyon) kívül a halászlé pirospaprikát és vöröshagymát biztosan tartalmaz. A pirospaprika nem csupán káprázatos színt, hanem ínycsiklandó ízt is kölcsönöz ennek a finom ételnek. A hagymát illetően tudni kell, hogy az ízletes halászléhoz úgynevezett „öreg hagymát” érdemes használni. Ez azt jelenti, hogy tavalyi vöröshagyma a legalkalmasabb, ugyanis a zöldhagyma és a főzőhagyma nem megfelelőek az igazi halászlé elkészítéséhez.

Fontos lehet megemlíteni, hogy a halászlé állítólag akkor főtt készé, ha annak gőzében a mutatóujj és a hüvelykujj összeragad.